Kramgards guder

Apsu og Gorum er de to viktigste gudene i Vapnvang og Malmbrand. I Fidrakast tilber man som oftest Desna og Gozreh. I Niflheim er det ikke mange som tilber gudene, men en del er tilhørere av Calistria, som de mener vil påvirke deres sjangser til å komme lengre opp i makthierarkiet. Ettersom det finnes en god del trollmenn i Niflheim og Fidrakast settes også Nethys i høyt lys der. De som bruker tiden sin mest på havet tilber ofte Besmara og Gozreh. Soldater tilber Gorum og Cayden. Kastvang er så godt som gudløst.

Det finnes flere guder som er små og uviktige, som Talim – bannordenes gud, men noen har større påvirkning enn andre. Følgende guder er de viktigeste og største gudene i gudenes kollegium:

METAGAME: Følgende liste er kun noen av de viktigste gudene i Kramgard. De andre gudene som blir beskrevet i regelbøkene finnes, men har ikke samme høye posisjon som følgende guder. Dette legger ingen begrensninger på hvilke guder man ønsker å tilbe.

Apsu
Den største guden i Kramgard og lederen av de metalliske dragene i verden. Apsu selv tar form som en gulldrage eller av og til en sølvdrage. Tilhengerne av Apsu anser han som en av de to skaperne av verden, sammen med Tiamat, og at de andre originale gudene også ble laget av dem.

Apsu kjemper for det gode og for orden i samfunnet, arbeider for å skape gode ledere og velfungerende stater.

Tidsregningen i Kramgard regnes etter Apsus siste ankomst til Kramgard.

Alignment: Lawful Good
Domains: Artifice, Good, Earth, Law, Travel
Favored Weapon: Breath weapon eller Stav
Worshipers:

BesmaraPiratenes gud.
Det sies at hun av og til kan sees på havet med sitt raske (og lille) skip, og at hun av og til blir med på tilfeldige mannskap av andre båter, uten å fortelle hvem hun er, for å både lære seg hvordan livet på båten er og lære bort piratlivet til andre.

Hun er også en av de større irritasjonene til gudene, ettersom hun angriper deres riker til stadighet. Hun bruker Jolly Roger som symbol.

Alignment: Chaotic Neutral
Domains: Chaos, Trickery, War, Water, Weather
Favored Weapon: Rapier
Worshipers: Pirater og andre sjøfarende

Calistria – Bedragets, begjærets og hevnens gudinne.

Ikonografien viser Calistria som den ideele alviske skjønnhet, kledd i avslørends kjoler, med lange, grasiøse lemmer og et suggerende smil. Hennes mest hengivne etterfølgere etteraper denne fremstillingen, og prestene er skjelden kledd i annet enn et tynt silkelag som ikke lar mye være igjen til fantasien. Gledens bok, hennes opus i denne verden, beskriver hvordan man lettest kan oppnå de mange gleder i livet.

Calistria er utrolig tempramentsfull, av og til hevngiven eller hatsk, andre ganger kjærlig. Som følge av dette er hun ikke den mest pålitelige av guder, og hennes velsignelser kommer tilnærmet tilfeldig. Dersom hun blir fornærmet eller hevnlystig kan hun bruke flere år på å klekke ut ondsinnede planer.

Hun er også sett på av de andre gudene som den mest attraktive seksuelle partneren de kan få.

Hun er spionene, de prostituertes, tyvenes og leiemordernes gud, samt noen gamblere. Alver anser henne også høyt, og hennes bedrageriske natur sjarmerer flere på Fidrakast. Symbolet hennes er vepsen, og ofte bruker hun også disse insektene for spionasje eller som følgesvenner.

Alignment: Chaotic Neutral
Domains: Chaos, Charm, Knowledge, Luck, Trickery
Favored Weapon: Whip
Worshipers: Alver, Fidrakast, spioner, prostituerte og spenningssøkende

250px cayden cailean holy symbol
Cayden Cailean – Den tilfeldige guden
Cayden var en normal dødelig drukkenbolt av en eventyrer. Han planla aldri, og hadde faktisk ingen ønsker om, å noen sinne bli en gud, men en kveld ut på byen utfordret en av kameratene til Cayden han til å ta Stjernesteinens test, en test som ingen har klart. Tre dager etter kom han tilbake igjen, like full som før, og hadde han oppnådd gudedom.

Cayden er en tilbes av de som oppfører seg likt han selv, med andre ord av fattige og drankere, samt dverger. Også omreisende eventyrere tilber Cayden, eller kanskje rettere sagt måten Cayden levde livet sitt og oppnådde gudedom.

Cayden vandrer med glede sammen med de dødelige i Kramgard, av og til for å ta en øl og andre ganger for å drepe noen monstre. Dessverre må gudene følge regler og Cayden har flere ganger blitt sanksjonert av de andre.

Cayden mener at ingen bør ha makt til å bestemme over andre, og er derfor i stor konflikt med seg selv etter han oppnådde gudedom.

Cayden er den eneste av gudene som kan bli sett sammen med Calistria ofte…

Hans lurvete geistlige bruker tiden til å drikke og kjempe for frihet, dog er de ikke nødvendigvis like gjennomtenkte. Faktisk kan man vel kalle dem ganske korttenkte. Men en ting kan være sikkert: De har alltid gode historier å fortelle.

Alignment: Chaotic Good
Domains: Chaos, Charm, Good, Liberation, Strength, Travel
Favored Weapon: Rapier
Worshipers: Dverger, omreisende, drukkenbolter

Desna – De Drømmendes gud
250px desna holy symbol 2Desna var en av de første gudene Tiamat og Apsu skapte. Desna bruker tiden sin i Kramgard til å reise rundt og oppdage verden, og er derfor de reisendes gud. Hun er en veldig vimsete gud som har problemer med å fokusere på noe som helst. Desna setter frihet over alt annet.

Desna og Cayden har en liten romanse gående, men de krangler til en hver tid, ofte over at Cayden også sees med Calistria så ofte, og de klarer derfor ikke å holde et fast forhold.

Desna tar form som en kvinne av en hvilken som helst rase, ofte med sommerfuglvinger. Av og til har hun en elg som ridedyr.

Desnas følgere befinner seg som oftest på veien, og bygger mer eller mindre midlertidige alter på veikanten. Man kan finne faktiske bygninger i større byer som er dedikert til henne, og disse fungerer som oftest som billige hotell for omreisende.

Alignment: Chaotic Good
Domains: Chaos, Good, Liberation, Luck, Travel
Favored Weapon: Shuriken
Worshipers: Omreisende, astronomer, gamblere, musikere og alver.

250px gorum holy symbol
Gorum – Krigens gud
Det sies at om det ikke fantes kriger og slagmark ville Gorum ruste og dø. Gorum er nemlig krigenes gud og det sies at han ble skapt i kampene mellom Tiamat og Apsu etter verdens kreasjon.

Gorum er en isolasjonistisk gud som har få relasjoner med både andre guder og de dødelige i Kramgard. Diplomati og samtaler anser han som unødvendig, han liker best å handle. De få gangene han har besøkt Kramgard tar han form som en gigantisk skikkelse dekket av en enorm, svart rustning.

Gorum er også jernets gud, og det sies at hans essens finnes i et hvert våpen og enhver rustning. Han anses høyt av alle smeder, samt i både Vapnvang og Malmbrand, da spesielt av dverger.

Presteskapet som tilber Gorum er meget variert, alt fra krigsprester i ridderordener til barbarkonger i Nordområdene. De fleste høytstående generaler har med seg en prest av Gorum i tilfellet det hjelper, om ingen ting annet.

Alignment: Chaotic Neutral
Domains: Chaos, Destruction, Glory, Strength, War
Favored Weapon: Greatsword
Worshipers: Soldater og dverger

Gozreh – Himmelen, luften, vannet og havets gud.
Gozreh er både mann og kvinne, en høyt dualistisk gud. Noen mener at Gozreh er Desnas yngre søsken, men hverken Gozreh eller Desna ønsker å uttale seg om dette.

Alle som ferdes i naturen påvirkes av Gozreh, men mest av alt er det nok sjøfolk. Sjøreisende handlesfolk tilber Gozreh og spør om gode vinder og rolig hav. Godt likt både på Niflheim og Fidrakast.

Besmara og Gozreh kjemper imot hverandre relativt ofte (og som følge av dette får man av og til enorme stormer på sjøen), men mange mener dette kun er høflighetskamper.

Alignment: Neutral
Domains: Air, Animal, Plant, Water, Weather
Favored Weapon: Trident
Worshipers: Sjøfolk, naturelskere

Nethys – Magien og kunnskapens gud.
Ambivalensen hans ovenfor Kramgard er slående og i teologiske debatter diskuteres det om Nethys kommer til å bringe verden videre frem ved hjelp av magi og teknologi, eller ødelegge den helt.

Det sies at Nethys er den eneste guden som tidligere var dødelig og oppnådde gudedom av seg selv. Det ryktes også om at det var Nethys som lagde Stjernesteinen, men da etter han selv ble guddommelig.

Mange mener Nethys er den mektigste guden som finnes, selv mektigere enn Apsu og Tiamat. Men på grunn av den kunnskapen han har tilegnet seg har han rett og slett blitt splitter pine gal. Som følge av dette er det vanskelig å ha et ordentlig forhold med Nethys og han står vanligvis utenfor alle konflikter og observerer.

Når Nethys besøker Kramgard ser han ut som et ungt menneske som på den ene siden er vakker og snill men på den andre siden av kroppen pulserer ondsinnet arkanisk energi. Kroppen er brent visse steder, frosset på andre, tirrer med strøm over hele denne siden og drypper syre.

Det er naturligvis de som driver med magi som tilber Nethys.

Alignment: Neutral
Domains: Destruction, Knowledge, Magic, Protection, Rune
Favored Weapon: Stav
Worshipers: Magikere

Tiamat
Om Apsu er de godes gud er Tiamat de ondes gud. Som leder av de kromatiske dragene tar Tiamat vanligvis form som en rød eller svart drage, eller av og til en drage med flere hoder med forskjellige farger. Sammen med Apsu lagde han Kramgard og de andre originale gudene.

Tiamat kjemper imot det gode og orden i samfunnet, alt det Apsu står for, og er en destruktiv gud. Mange mener at Tiamat skapte de metalliske dragene for å jakte på dem, og da Apsu forsvarte dem lagde han de kromatiske dragene for å kjempe imot Apsu.

Både metalliske og kromatiske drager frykter Tiamat, men det finnes en gruppe kromatiske drager som følger etter denne drakoniske guden. Tiamat ønsker ikke å ødelegge Kramgard, ettersom dersom Kramgard ødelegges vil han ikke ha noe å knuse og innstille frykt i.

Alignment: Chaotic Evil
Domains: Chaos, Destruction, Evil, Scalykind, Trickery
Favored Weapon: Bite/Pisk
Worshipers:

Zombabe copy
Urgathoa
Urgathoa er de døde og sykes gud. Noen sier at hun var en hedonistisk kvinne som levde i Kramgard. Da hun døde nektet hun å gi slipp på livet og ble forvandlet til det første udøde vesenet i Kramgard. Etterhvert som hun ble mektigere og mektigere tok hun over mesteparten av de dødes rike etter hun nylig drepte Hel. Noen sier det er nettopp denne handlingen som utløste Det Store Kaos

Dersom Urgathoa tar turen til Kramgard er hun en vakker kvinne med delvis rotnende kropp, av og til ned til beinet og enten sykelig tynn eller med sykelig fedme.

Necromancere og lignende tilber denne guden, sammen med licher og vampyrer naturligvis, og idet folk dør ber man til Uragathoa at hun ikke skal ta dem og spare dem fra smerten og torturen hun kommer til å gi de døde. Det er få som åpent tilber henne, men det finnes hus i de fleste store byer hvor de døde tas og et medium med gudommelig forbindelse ber til Urgathoa på familiens vegne.

Alignment: Neutral Evil
Domains: Death, Evil, Magic, Strength, War
Favored Weapon: Ljå
Worshipers:

Bilder fra http://pathfinder.wikia.com/wiki/Portal:Religion og http://www.zombiedaily.com/2010/08/ripped-up-zombie-babe.html

Kramgards guder

Kramgard aslakroedder tanketom